HTML

...de a miénk.

Magyarország 2030

Linkblog

Címkék

Friss topikok

Kertesi Gábor a Rajkban

2008.12.19

Kertesi Gábor, a Rajk László Szakkollégiumban tartott előadásában az iskolázottsági lemaradás újratermelődését jelölte meg fő problémaként.

 

Az iskolai lemaradás újratermelődésének okai:

  • Az iskolázatlan munkaerő piaci értékvesztése

  • A területi egyenlőtlenségek növekedése

  • Diszkrimináció a munkaerőpiacon

  • Szegregáció az iskolában

 

Az előadó ezután az eddigi mérések alapján tett megállapításokat.

A romák felzárkózásának lehetünk tanúi a 8 osztály elvégzését illetően az utóbbi évtizedekben. Ezentúl javult az arány a szakiskolát elvégzettek körében is. A probléma ott van, hogy ezeket a teljesítményeket a piac nem értékeli és ez a rendszerváltás után nyilvánvalóvá vált. Nagyon sok roma család tapasztalta meg azt, hogy milyen elveszíteni az addigi biztos állást. Ez a családon belül is egy traumát jelent, illetve erőforrás hiányhoz vezet. Ezekből következtethető, hogy a középiskola elvégzésének esélye szignifikánsan csökkent a leszakadó csoportok körében.

Az iskolai szegregáció további nehézségeket okoz. Miután a rosszabb körülmények közül érkező gyerekek több pedagógiai munkát igényelnének, ezért az ott tanító tanárok túlterheltek lesznek. Erre gyakran úgy reagálnak, hogy lejjebb szállítják a követelményeket, ami a tanulók motiválatlanságához vezet. Ez egy ördögi kör.

Egy másik okozati viszony, hogy amennyiben összesűrítünk problémás gyerekeket, akkor könnyen kialakulhat egy a tanulással szembehelyezkedő szubkultúra.

Egy harmadik magyarázat (közgazdasági) szerint a tanárok munkaterhelésének a növekedése változatlan bérek mellett relatíve leértékeli a tanári fizetéseket a problémásabb helyeken. Ez pedig a tanárok kontraszelekciójához vezet.

Az előadó ezután mutatott egy érdekes adatot. A disszimilaritási index, amely azt mutatja meg, hogy a kisebbségi tanulók hány százalékának kellene helyet cserélnie többségi tanulókkal az iskolák között, hogy minden iskolában az adott térségben jellemző átlagos arányszám teljesüljön, a rendszerváltás óta folyamatosan növekszik országosan, városi és kistérségi szinten egyaránt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deamienk.blog.hu/api/trackback/id/tr71830983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása