HTML

...de a miénk.

Magyarország 2030

Linkblog

Címkék

Friss topikok

Mohácsi Erzsébet a SZISZ-ben

2008.11.29
 
Az iskolai szegregáció és a romák társadalmi integrációja
December 3., szerda, 18:00
Széchenyi István Szakkollégium (Ráday utca 43-45.)
 
Számos nemzetközi tapasztalat mutatja, hogy nem lehetséges egy etnikai, vagy társadalmi-anyagi szempontok szerint szegregált iskolarendszerben a minőségi oktatás és a nyomorból és elszigeteltségből kivezető út megtalálásához szükséges készségek elsajátítása. Jelentős a család mellett az iskola és az osztálytársak szerepe is az identitásformálásban. Közös érdekünk, hogy amikor az országnak egyre több fiatal, termelékeny, adófizető dolgozóra lenne szüksége, akkor az oktatási rendszeren keresztül ne állami segélyre szoruló vagy nagyon alacsony munkavégzőképességű embereket neveljünk.
 
Hogyan vezet a szegrágáció csökkenésétől az út a romák munkaerőpiaci integrációjáig? Milyen nehézségekbe ütközik az antidiszkriminációs törvények érvényesítése? Milyen alternatívákra és finomításokra van lehetőség a romaintegrációban?
Erről fogunk beszélgetni Mohácsi Erzsébet vendégünkkel aki pedagógus, szociálpedagógus, romológus. Írt cigány népismereti tankönyvet, és szerkesztett a témában egyetemi jegyzetet is. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratórium elnöke.
 
Az Alapítvány többféleképpen próbál tenni a szegregáció csökkentése érdekében. A magyar oktatási rendszer szegregációs jelenségeit feltérképezõ tanulmányokkal átfogó képet szándékszik adni a magyar társadalom szegregációs problémáiról. Az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel kapcsolatban feladatának tekinti, hogy különbözõ tájékoztatási eszközöket igénybe véve nyomást gyakoroljon a magyar igazságszolgáltatási rendszerre és elérje, hogy a jogalkotói szándék érvényesüljön a mindennapi gyakorlatban. Továbbá jogi úton lépnek fel a törvénytelen gyakorlatot folytató iskolák, vagy az iskolát fenntartó önkormányzatok ellen.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: program cigányság szisz

A bejegyzés trackback címe:

https://deamienk.blog.hu/api/trackback/id/tr24794199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlerTomi 2008.11.29. 22:56:44

Egyszerűbb lett volna kékre, ill. pirosra átírni a kommenteket.
Tartok tőle, vörösbe borult volna a kommentlista.

Jobb így:)

u.i.: Majd engem is vegyél ki!

Vidéki 2008.11.30. 08:45:21

Az egyoldalú propaganda nem képes elviselni az észérveket, ezért inkább megsemmisíti azokat.

Jano_86 2008.12.02. 17:19:15

Igen integrálni kell a romákat a következő módon akinek a gyereke nem jár iskolába annak nem adni családi pótlékot és segélyt, amelyik gyerek nem tud megfelelően viselkedni, esetleg sorozatosan bűncselekményeket követ el kivenni az iskolából speciális iskolába, intézetbe rakni ha kell akkor a szülőtől is el venni állami gondozásba. Amelyik felnőtt nem dolgozik(de képes lenne rá) pedig az önkormányzat tudna neki munkát adni még ha évente néhány alkalom is, annak szintén nem adni semmi segélyt se családi pótlékot, a büntethetőség határát levinni ha pedig gyermek korú másnak a kérésére követ el bűncselekményt azt a mást elítélni ugyanúgy mint ha ő követte volna el a bűncselekményt. Szigorúbb bűntetési tételeket főleg ha sorozatosan követ el bűncselekményt, érték határ eltörlése ha valaki egy uborkát lop el az is bűncselekmény legyen. Ezek segítenék az integrálódni akaró réteget illetve szankcionálná az integrálódni nem hajlandó bűncselekményekből élő réteget.
süti beállítások módosítása