HTML

...de a miénk.

Magyarország 2030

Linkblog

Címkék

Friss topikok

Szémán Zsuzsa az idősödők munkaerő-piaci helyzetéről

2009.01.28

Január 22-én Széman Zsuzsa az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tagja tartott előadást a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumban, amely Az idősödők munkaerő-piaci helyzete, és ennek problémái címet viselte.

Az előadás az idős fogalom definiálásával kezdődött, megdöbbentő tény volt, hogy a magyar társadalom és a munkaadók gyakran a 35 évnél idősebbeket is már idősnek kezelik, ezért egyes munkakörökben nem szívesen alkalmazzák őket. Így merült fel a kérdés, hogy milyenek a 35 év felettiek elhelyezkedésének a lehetőségei, a pénzügyi válság sújtotta munkaerő piacon? Sajnos a helyzet nem bíztató, az ország szempontjából viszont fontosabb az a tény, hogy a magyar társadalom súlyos problémákkal küszködik. A demográfiai mutatók a rendszerváltás óta romlanak, ami a nagy szociális ellátórendszerek túlterheléséhez vezet.

Az előadásban elkülönített 2 fogalom, a nyugdíjas és öreg közötti megkülönböztethetőség, világosan rámutat, hogy a következő generációknak nem lesz könnyű dolga, ha a mostani nyugdíj, egészségügyi, szociális gondozási és államháztartási rendszert fenn kívánja tartani. A 90-es évek elején liberalizált munkaerőpiac lehetővé tette, hogy korengedménnyel, korkedvezménnyel több százezer 50-60 év közötti dolgozó, a nyugdíjkorhatár elérése előtt visszalépjen munkájától. A másik oldalon, vállalati szemszögből, ez amúgy is kívánatos lett volna, mert ezek az emberek, nem rendelkeznek a hazánkba települt multinacionális vállalatok által elvárt szakképzettséggel. Ez a két tendencia, a magyar társadalomban a nyugdíjasok arányát 1/3 fölé emelte, akiknek a foglalkoztatása is egyre inkább háttérbe szorul.

A mai nyugdíjkorhatárt (62 év) a közgazdászok többsége szerint hosszú távon még tovább kell emelni, de az újonnan csatlakozott EU tagországok között csak elvétve találunk olyat, ahol az átlagos egészségben eltöltött életkor ezt meghaladja. Ilyen és hasonló ellentmondások tárták fel előttünk, hogy az ország vezetőire és szellemi vezetőire, nehéz feladat vár, ha megoldást kívánnak találni erre az egyre súlyosbodó problémára. Kiemelten fontos, hogy mi magunk, a társadalmi problémák iránt fogékony alkotó emberek, szembenézzünk a tényekkel, civil és közérdekű kezdeményezésekkel jó irányba mozdítsuk a jövőnket.

Fekete Gábor

Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://deamienk.blog.hu/api/trackback/id/tr84907979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása