HTML

...de a miénk.

Magyarország 2030

Linkblog

Címkék

Friss topikok

A magyar szakemberképzés jövőjéről

2009.02.18

"Széles réteg az egyetemisták körében, akiknek semmi elképzelésük sincs a jövőjükről..."

Január 27-én került megrendezésre a Simonyi Károly Szakkollégium által szervezett beszélgetés, melynek témája „A magyar szakemberképzés jövője” volt.  A beszélgetés meghívott vendégei között szerepelt dr. Vajta László, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának a dékánja, illetve Rónai Balázs, az Abesse informatikai tanácsadó zrt. vezérigazgatója. 

A beszélgetés során az előadók egyetértettek abban, hogy a munkára való felkészülést már az egyetemi időszakban el kell kezdeni, és súlyos probléma az egyetemi hallgatók körében az alulmotiváltság.  

Dr. Vajta László szerint van egy olyan széles réteg az egyetemisták körében, akiknek semmi elképzelésük sincs a jövőjükről, és komolyabb elmélyedés nélkül teljesítik az egyetemi kötelezettségeiket. Szerinte olyan az egyetemi rendszer, hogy sajnos nem lehet kiszűrni az ilyen hallgatókat, és ők is diplomát fognak szerezni, de az már kétséges, hogy mennyire fogják emelni az ország versenyképességét. Továbbá az egyetem által átadott tudást növelik a tanszékek által hirdetett kutatásokba, projektekbe való bekapcsolódás is, ami szintén teljes egészében a hallgatókon múlik. 

Rónai Balázs hasonlóan gondolkodott, mint Vajta László, de kiegészítette a gondolatmenetet azzal, hogy az egyetemnek fontos szerepe van abban, hogy a felvett hallgatókból mérnököt alakítson ki, tehát hogy a színvonalas oktatók segítségével sikeresen átadják a mérnöki szemléletet. Továbbá kiemelte még, hogy az egyetemi közéletben való részvétel nem csak magának a hallgatónak a személyes fejlődését segíti, hanem az állásinterjún is referenciának számít. 

Tirják Márk

Simonyi Károly Szakkollégium

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://deamienk.blog.hu/api/trackback/id/tr38950633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.02.18. 16:06:26

Az ilyen időkben, amikor nap, mint nap dőlnek a leépítésekről szóló híradások, nem csoda, ha a diákok egy részében eluralkodik a fatalista szemlélet.
A régi idők egy szép slágerének refrénje ez volt:

Bárhogy lesz, úgy lesz.
A jövőt nem sejthetem.
A sors ezer rejtelem.
Ahogy lesz, úgy lesz.

süti beállítások módosítása